İyi Girişimcilerin Sihri

Akgunbusiness
4 min readMar 30, 2023

Hemen her gün hepimiz zihin duvarlarımızda nice fikir yoğurur, pek çok sorunu “ya şöyle yapsak nasıl olur?” diye düşünür ve belki de çözeriz. Ama pek azımınız bu fikrin hayata geçmesi için harekete geçmeye yeltenir. Böylece insanlığın ortak aklının tozlu raflarına bir fikir daha eklenmiş olur ve o fikir bir başkası tarafından okunacağı zamana kadar bekler. Bazı fikirler şanslıdır, pek çok düşüneni ve hayata geçireni olur. Nice fikir ise çoktan soluk bir hayalet gibi ulaşılmaz, görülmez olur. ‘’Benim için fikirlerin uygulamaya konmadığı sürece bir değeri yoktur. Fikirler sadece çarpan değerindedir. Uygulama ise milyonlar değerindedir” diyen Steve Jobs haksız sayılmaz, ne dersiniz?

Bu yazımızda başarılı fikirleri hayata geçiren modern çağ gladyatörleri olan girişimcilerden bahsedeceğiz. Neden mi gladyatörler? Cevap basit! Çünkü fikirlerinin hayatta kalması için kendilerine atılan mızraklardan kurtulup en güçlü aslanlarla mücadele ediyorlar.

Haydi gelin bu kişilerde olan bazı özelliklere yakından bakalım.

İleri Görüşlülük: Öncelikle fırsatı yani eksikliği görmek gerekiyor. Bu öngörü sayesinde bir sonraki aşama için hazır hale gelebiliriz. Ya sonra ne olacak? Bu fikir gerçekten tutar mı? Ya da daha heyecan verici olan kısıma gelelim, bu fikir gelecekte nelere temel olabilir? Elbette sadece fikir de yeterli değil. Rekabet, pazar, iş modeli gibi nice puslu havada tutarlı tahminlerde bulunabilen, fırsatları görebilen kişilerin başarılı bir girişimci olma ihtimali daha yüksektir diyebiliriz. Zamanlama ve kaynak yönetimi, geleceği hayal dünyası ile yoğurmak, gelecek için şimdiden planlar yapmak oldukça önemli. Hissikablelvuku da diyebiliriz. Richard Feynman ne güzel demiş “Bilgi doğru cevaplara sahip olmaktır. Bilgelik ise doğru soruları ne zaman soracağını bilmektir.”

Yönetim Becerisi: Bir üst maddede yer alan tahmin edebilme, ileriyi görebilmek çok önemli ama tek başına elbette yeterli değil. Zira ilerisi için bugünleri yönetebilmek gerekiyor. Ekip, iş modeli, finans, pazarlama, satış gibi konuları etkin bir biçimde yönetebilen kişiler ideal bir lider adayı da olabilir. Lider ruhlu girişimciler tüm bu süreci optimum bir dengeyle yönetebilirler. Ekibini motive ederek verimliliği artırırlar. Ortaya çıkan problemleri çözme konusunda da mahirdirler. Durun hemen doğuştan geldiğini düşünmeyin. Liderlik de tıpkı her şey gibi çalışılarak geliştirilebilir. Ama liderlik başka bir yazının konusu, buradan ona selam göndermiş olalım.

Zaman Yönetimi: Malumunuz son vakit gelene kadar tüm insanlığın ortak kullanım hakkına sahip olduğu günlük zaman aynı. Bu yazıyı okuyan fizikçiler, izafiyeti şimdilik görmezden gelelim olur mu? :) 24 birimlik hakkımız olan bu konuyu iyi yönetemezsek başarılı bir girişimci olma ihtimalimiz oldukça zor. Evet biliyorum bu her zaman çok kolay da olmuyor. Ancak onlarca yöntemi var. Sizin ve mevcut durum için en uygun tekniği seçebilirsiniz. Pomodoro Tekniği, Eisenhower Tekniği (Matrisi), Kanban Tekniği, Hızlı Planlama Yöntemi, Pareto Prensibi, 168 Saat Tekniği, Kafein Şekerlemesi Yöntemi, “O Kurbağayı Ye” Tekniği, GTD (Getting Things Done) Tekniği, Parkinson Tekniği ve daha nicesi. Arama motorlarına zaman yönetim teknikleri yazdığınızda daha nicesi de gelecektir. Bir konuya odaklanılacaksa Pomodoro, pek çok konu içinden seçim yapılacaksa Eisenhower tekniklerini makul olabilir. Peki sizin yönteminiz hangisi?

Motivasyon: İşte o büyük konu. Nice yatırımcının da dikkat ettiği önemli konulardan birisi. Motivasyon! Başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken en temel özellikler arasında kesinlikle motivasyon da vardır. Motivasyonunuz ne kadar yüksekse o kadar azimli olursunuz. Motivasyonumuz neden mi yüksek olmalı? Herkesin sizin fikrinizi beklediğini ve iki günde yatırım alıp, satış yapıp milyar dolar kazanacağınızı düşünmüyorsunuz değil mi? Çok klasik bir yaklaşım olacak ama girişimcilik uzun bir yola benzer. Uzun bir yol ki içerisinde nice keşfedilecek ödül ve nice çetin zorluk vardır. Bu sebeple küçük ödüllere kapılmadan ve zorluklar karşısında yılmadan azimle hedefe gidenlerin ortak özelliğidir motivasyon.

Güçlü İletişim: Başarılı girişimcilerin heybesindeki önemli katıklardan birisi de hiç şüphesiz güçlü iletişim özellikleri. Çok iyi bir ürüne sahip olabilirsiniz, nice dertleri çözebilirsiniz ama ürünü satamazsanız ne olur? Üstelik sadece ürün konusunda da önemli değil iletişim. Ya ekibinizle iyi bir iletişim kuramazsanız? Ya da yatırıma ihtiyaç duyarken yatırımcıyla kuvvetli bir iletişim kanalı oluşturamazsanız ne olur dersiniz? Durun daha bitmedi. Peki ya ürüne, firmaya, iş modelinize ve nicesine eleştiri geldiğinde ne yapacaksınız? Tüm ibreler eksideyken pozitif kalıp iletişim sürecini yönetebilenlerin başarılı girişimci olması daha muhtemel.

Risk alabilme: Başarılı girişimcilerin bir diğer önemli özelliği ise risk alabilmeleridir. Bir başka bakış açısıyla kaybetmeyi göze almalarıdır. Ama cesaretle riskin üstüne gider bu kişiler. Elbette riskten kastım hayallerinizle piyango oynamanız değil. Evet belki tutar, milyarda bir şansınız var nasılsa. Ama girişimcilik şans işi değil, risk işidir. Louis Pasteur abimizin de dediği gibi; “Şans yalnızca hazır olan zihinlere güler.”

Ekip Kurma Becerisi: Demet Akalın’ın mutluluk tarifinin mutluluğu getirmediği gibi yukarıdaki maddeler de başarılı bir girişimi getirmeyecektir şüphesiz. Tüm bu özellikler mutlak olarak olmak zorunda değil elbette. Örneğin nice girişimcinin iletişim yeteneği zayıftır. Bu durumda bir başka kavram ortaya çıkıyor. Ekip! Eksiklikleri tamamlayan ortaklıklar kurma, doğru ekibi bir araya getirebilme becerisi de önemli girişimci özelliklerinden.

Bu yazımızda iyi girişimcilerde olan bazı özelliklere dikkat çekmek istedik. Mücadeleye niyetliyseniz ama korkuyorsanız şunu aklınızdan çıkarmayın. Başarısız girişimler başarılı girişimci yetiştirir. Önemli olan başarısızlık hikayelerimizi analiz ederek başarı hikayelerine çevirebilmek. Ne mi yapmak gerekiyor? Vazgeçmeden mücadele etmek.

--

--